De Nederlandstalige cabaretgeschiedenis kent veel succesvolle cabaret duo’s; twee talenten die elkaar keer op keer tot grote hoogte weten op te stuwen. Ken jij deze 20 hilarische setjes nog?
Het goede nieuws is dat sommigen van deze bekende duo’s – al dan niet samen – nog steeds optreden!
Cabaret en bekende duo’s
Cabaret duo’s hebben voordelen ten opzichte van eenlingen. Zo kan er één als aangever fungeren en de ander als afmaker. Vandaar dat zelfs een bekende komiek als André van Duin veel van zijn grappigste werk in een duo-samenwerking maakt.
Denk bijvoorbeeld aan De Dik Voormekaar Show met Ferry de Groot. Of aan de talloze sketches met Frans van Dusschoten.
Op onze pagina's staat ingevoegde media (YouTube, Pinterest, enz). Deze wordt niet getoond.
Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.
Duo’s en samenwerking
Aangeven en afmaken is een ritme dat kenmerkend is voor veel klassiek cabaret. Van de duo’s die het toepassen, doet één helft zich altijd net iets slimmer voor dan de ander. Het is vaak de olijke blije pseudo-dommerd die de lachers op zijn hand krijgt.
Het klassieke cabaret voor duo’s gaat in het grote geheel van een voorstelling vaak gepaard met zang en dans, waardoor het een echte avondvullende revue wordt. Dergelijke shows komen in de vorige eeuw ook vaak via de televisie naar de huiskamers van Nederland.
Soorten cabaret door de jaren heen
Maar het is zeker niet zo dat alle cabaretvoorstellingen van duo’s uit de vorige eeuw draaien om één domme grappenmaker en één serieuze aangever. Er zijn genoeg gevallen bekend van bijtend politiek commentaar, zedenschetsen, maatschappijkritiek, absurdisme of virtuoos muzikaal samenspel.
Ook de persiflage wint bij duo’s in de loop der jaren steeds meer terrein. Sommigen beheersen dat spel tot in de puntjes, bijvoorbeeld bij het nadoen van een televisie- of radiospelletje.
20 Legendarische cabaret duo’s
Tegenwoordig zijn cabaret duo’s eigenlijk van alle markten thuis. Dit dankzij generaties van vernieuwende cabaretiers die de mogelijkheden voor duo-samenwerking jaar op jaar verrijken.
Hieronder kun je met een aantal van hen kennis maken. Ze vertonen hun kunsten in het theater, op de radio en op de televisie. Ken jij ze alle 20?
1. Acda & De Munnik
Thomas Acda en Paul de Munnik werken samen sinds 1989. Sinds 2015 zijn ze officieel geen duo meer. De kracht van dit cabaret tweetal ligt in hun knappe harmonische samenzang. Ze hebben enorme hits op hun naam staan als Het regent zonnestralen en Niet of nooit geweest.
2. Ajuinen & Look (Mike & Thomas)
Mike Boddé en Thomas van Luyn werken samen onder verschillende namen. Eén daarvan is Poep en Pies. Samen en los van elkaar verschijnen ze regelmatig op radio en televisie, onder andere bij Kopspijkers en De Mike & Thomas show.
3. Arie & Silvester
De eerste cabaretvoortelling van Arie Koomen en Silvester Zwaneveld stamt uit 1996 en heet Wegens ziekte uitgesteld! Datzelfde jaar behalen zij de tweede plek op Cameretten. Arie en Silvester kunnen heel goed improviseren en blinken uit in stand-upcomedy.
4. Bloeiende Maagden
In eerste instantie vormen Minou Bosua en Ingrid Wender een cabaret trio met Anemoon Langenhoff. Dat ze hier toch een vermelding krijgen danken ze aan het vertrek van laatstgenoemde in 1998.
De bloeiende maagden weten veel commotie te veroorzaken, onder andere door uitgesproken statements rondom religie en een act waarbij ze op het toneel naakt door de vla rollen.
5. Gerard Cox & Frans Halsema
Twee keer werken deze cabaretiers samen en dat levert veel succes op. De eerste keer doet ook Adèle Bloemendaal mee. Dat is in 1968 voor het programma Met blijdschap geven wij kennis.
In 1973 maakt het duo Wat je zegt ben je zelf. Halsema vindt achteraf de humor te plat en gaat solo. Dat levert mooie liedjes op, maar zo’n vrolijke boel als met Cox zal het nooit meer worden.
6. Leen Jongewaard & Robert Long
De twee vormen een duo in 1978 als beiden al flink wat bekendheid hebben opgebouwd. Ze maken samen drie grensverleggende theater programma’s, waarin ze recht-voor-zijn-raap onder andere de voor die tijd precaire onderwerpen als homoseksualiteit, religie en maatschappelijke misstanden behandelen.
7. Jurk!
Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van der Ven blinken net als Acda & De Munnik uit in muziek en cabaret. Ze zijn onder andere bekend van televisieprogramma’s als Smeris en Draadstaal.
In hun cabaretvoorstellingen en in hun muziek weet Jurk! feilloos verschillende stemmingen tegen elkaar te zetten tot het prachtig schuurt. Zo ook in het nummer Tram 7.
8. Johnny & Rijk
Dit komische duo weet sinds de jaren vijftig genadeloos in te werken op de lachspieren van het Nederlands publiek en houdt dat vol tot de jaren negentig. De Duitse carrière bij de ZDF duurt vanaf 1970 slechts twee jaar. Gelukkig maar, want deze grappenmakers zijn zo geliefd in Nederland dat we ze liever niet willen delen.
9. Kommil Foo
Raf en Mich Walschaerts zijn broers uit Vlaanderen. Ze maken programma’s sinds 1988. Dat doen ze zo goed dat het hen maar liefst drie belangrijke prijzen oplevert: De Camerettenprijs in 1992, De CJP-podiumprijs in 1994 en de Poelifinario in 2005.
10. Van Kooten & De Bie
Kees van Kooten en Wim de Bie verschijnen in 1963 op de radio als De Klisjeemannetjes. Later maken zij de overstap naar de televisie, waar zij sinds de jaren zeventig veel succes hebben met tal van typetjes als Jacobse en Van Es, De Positivoos en Gé en Arie Temmes.
Sinds 1998 doen zij het rustiger aan en verschijnen nog zelden op televisie. In 2023 overleed Wim de Bie.
11. Lebbis & Jansen
Hans Sibbel en Dolf jansen breken in 1989 door als zij meedoen aan het Leids Cabaret Festival en zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht slepen. Sindsdien vallen zij vooral op met oudejaarsconferences, waarin zij in hoog tempo hun spraakwatervallen en grappen op het publiek afvuren.
12. De Mannen van de Radio
Pieter Bouwman en Hans Teeuwen makenen tussen 1995 en 1997 absurdistische geïmproviseerde sketches over de idiootste onderwerpen. Het programma De Avonden zendt ze uit.
Heb je dat gemist? Dan is er niets aan de hand. Je kunt de sketches online terugluisteren of de dubbel-cd uit 1999 in huis halen. Sommige zijn echt hilarisch, waarbij beide cabaretiers zelf moeite hebben, hun lach in te houden…
13. Mini & Maxi
Karel de Rooij (Mini) en Peter de Jong (Maxi) vormen een duo van 1969 tot 2017. Hun eerste theatershow Sprakeloos is een internationaal succes waarmee zij de eerste prijs winnen op het Theaterfestival in Cannes. Ook met latere shows vallen zij vaak in de prijzen.
14. De Mounties
Wereldberoemd in heel Nederland zijn Piet Bambergen en René van Vooren met hun kluchten en revues in de jaren zeventig en tachtig. Ze brengen volkse humor die in de theaters en op de televisie een groot publiek doet gieren van de lach.
15. Neerlands Hoop in Bange Dagen
Freek de Jonge en Bram Vermeulen vormen dit succesvolle duo waarbij Vermeulen vaak de rol van aangever en De Jonge de rol van afmaker invult.
Ze werken samen van 1969 tot 1979 en tonen hun maatschappelijke betrokkenheid onder andere tijdens een campagne om het Nederlands elftal niet naar het WK-voetbal van 1978 in Argentinië te laten gaan. Daar heerst dan de totalitaire leider Jorge Videla en Neerlands Hoop vindt dat Nederland niet mag meewerken aan zijn publiciteitsstunt.
16. Plien & Bianca
Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman winnen in 1996 op het Cameretten Festival de jury- en de publieksprijs. Voor het televisieprogramma Villa Achterwerk treden zij op als het hilarische plattelandsduo Irma en Ingrid.
Het is unieke humor waarin de cabaretiers hun uitzonderlijk talent voor het creëren van typetjes breeduit etaleren.
17. Snip & Snap
Piet Muijselaar (Snip) en Willy Walden (Snap) trekken met hun revue van 1937 tot 1977 volle zalen. Ze zijn onder andere bekend van het radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein. Snap speelt meestal het dommige type, maar dan toch met een soort verborgen slimheid die pas aan het einde van de sketch duidelijk wordt.
18. Velduis & Kemper
Remco Veldhuis en Richard Kemper halen in 1999 de tweede plek van het Cameretten Festival. Hun eerste show uit 2002 – Half Zo Echt – eindigt met het liedje Ik wou dat ik jou was, dat de tweede plaats van de hitparade haalt. Sindsdien maakt het duo vrijwel continu succesvolle theatershows met dito liedjes.
19. Waardenburg & De Jong
Rotterdammers Martin van Waardenberg en Wilfried De Jong vormen van 1985 tot 1998 een uitermate kolderiek en fysiek theaterduo. Soms zie je ze nu nog samen verschijnen, maar meestal wijden zij zich aan hun geslaagde solocarrières.
20. Yentl & De Boer
Yentl Schieman en Christine de Boer werken sinds 2010 samen aan muzikaal-absurdistisch cabaret. Wie het beste van hun repertoire wil zien, kan kijken naar de vierdelige televisieserie Yentl en De Boer de serie uit 2021. Daarin vind je ook dit vreemde liedje over leugentjes.
Wat is jouw favoriete duo?
Ben je jouw favoriete cabaretduo niet tegengekomen? Vind je één duo met afstand het allerbeste? Aarzel niet en laat het weten met een reactie!
01
13 onwijs hippe kledingmerken uit de jaren 90