Iedereen ziet en hoort ze van ver aankomen met hun vaak duurdere kleding. We staan even beter stil bij deze vaak zelfverzekerde en neerkijkende subcultuur: de kakker. Ook bespreken we 7 typerende kakkers van vroeger voor je!
Uiteraard alles met een knipoog…
Wat is een kakker?
Het is nog niet meteen eenvoudig om uit te leggen, wat een kakker is en er bestaan meerdere definities. Waar de ene spreekt van een heuse subcultuur, betekent kakker voor de ander een arrogant of verwaand persoon met dure kleding.
Het door ons gebruikte woordenboek hanteert de volgende definitie:
Opschepperig persoon, die tot de kak behoort
Op onze pagina's staat ingevoegde media (YouTube, Pinterest, enz). Deze wordt niet getoond.
Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.
‘Kouwe kak’
Dan is natuurlijk weer de vraag waar die ‘kak’ precies voor staat en dat wordt uitgelegd als ‘blufferige mensen’. Het stamt uit de 14e eeuw, waarbij armere mensen een kakdoos (boven de beerput) hadden en rijkere mensen een sjiekere kakstoel. Deze stoel werd geleegd door personeel.
Sommige mensen hadden geen kakdoos, maar beweerden een kakstoel te hebben. Deze opscheppers deden hun behoefte echter in een klein hokje in de buitenlucht… ‘Kouwe kak’ dus!
Waarschijnlijk heeft iedereen z’n eigen voorstelling van wat een kakker nu precies is, maar zal het toch ergens op hetzelfde neerkomen. Bovendien zal iedereen dit type op school of juist tijdens de studententijd (dan in de vorm van een corpsbal) wel hebben meegemaakt.
Verschillende subculturen
Natuurlijk verschillen smaken als het gaat om subculturen of typetjes en zal misschien niet iedereen even fan zijn van kakkers. Aan de andere kant zijn kakkers vaak bijzonder sociaal en trekken graag met soortgenoten op; ‘soort zoekt soort’ nietwaar… en dan zeker O.S.M. (Ons Soort Mensen).
Ze zijn over het algemeen welbespraakt, al valt te betwisten of de welbekende en kakkerige “ERRRR” ook onder ‘welbespraakt’ valt.
Toch blijft het leuk om even bij dit typetje stil te staan en kakkers als stereotype even goed te bestuderen. Mocht je nog wat leuke (en niet beledigend bedoelde) omschrijvingen of juist opmerkingen hebben, laat het vooral weten in een reactie onderin!
Hoe ziet een kakker eruit?
Over het algemeen kun je stellen dat kakkers vaak welgesteld zijn (of dat in ieder geval pretenderen te zijn). Ze zien er goed verzorgd uit, met typerende kapsels en vaak dure nette kleding.
Laten we deze verschijning eens wat nader analyseren (en vergeet vooral het fragment op 3:41 niet).
Het kakker kapsel
Een eerste indruk begint natuurlijk met een kapsel. Wat haardracht betreft kijken we voor mannen al snel naar de typische corpsbal. Halflang haar, vaak met een bepaalde scheiding erin en uiteraard voorzien van de nodige gel of brylcreme.
Op zonnige dagen uiteraard voorzien van een dure zonnebril. Hoewel een matje in sommige gevallen ook als ‘pauper’ bestempeld kan worden, kennen de kakkers dit ook maar al te goed…
De vrouwelijke kakker heeft lang haar, vaak steil of in een deftige paardenstaart of natuurlijk opgestoken. Er worden ook wel dames kakkers gespot met een korter haar, bijna net zo lang als hun mannelijke collega’s.
Kakker outfit voor heren
Natuurlijk is een ander belangrijk kenmerk: de zogenaamde kakker kleding. Kakkers hebben natuurlijk een bepaalde kledingstijl en laten juist hun onderdeel van hun ‘sociale kring’ zien met hun kleding.
Het begint natuurlijk met de basis van de kakker kleding: een dure polo met een paardje en dan het liefst met kraagje omhoog, of nog beter: enkele polo’s over elkaar!
Mannen zie je in corporale setting vaak in felgekleurde broek met hemd en natuurlijk een brasjasje. In het wilde hebben kakkers dan het liefst een fel gekeurde trui erover geknoopt.
Kakker outfit voor dames
Dames dragen geen hemd, maar een blouse, wat eigenlijk op hetzelfde neerkomt. En ook bij de kakker kleding voor dames, is de geknoopte trui over het hoofd bijzonder in trek. Natuurlijk zijn er ook typische kakker schoenen.
Vaak komt er suède in voor, maar er blijft natuurlijk maar één stereotype kakker schoen: de enige echte bootschoenen!
Kakker namen
Kakkers herken je natuurlijk ook vrij snel aan hun naam. Je vindt waarschijnlijk niet snel een Kimberley of Jeffrey in Het Gooi. Enkele typerende kakker namen voor vrouwen zijn:
- Annabelle
- Anne-Fleur
- Claire
- Constance
- Jozefien
- Marie-Louise
- Quirine
- Willemijn
Ook mannen hebben altijd voor de hand liggende kakker namen:
- Boudewijn
- Diederik
- Jan-Pieter
- Lodewijk
- Olivier
- Peter-Paul
- Roderick
- Willem-Jan
Kakkers van vroeger…
Zo nu hebben we genoeg stilgestaan bij de vraag ‘Wat is een kakker?”. We zijn en blijven een nostalgische website en zullen dan ook zeker naar vroeger terugblikken. Daarom 7 typerende kakkers van vroeger op hieronder uitgewerkt.
Wie herken jij nog of wie missen we hier? Laat het weten in een reactie onderin!
1. De Lullo’s
Onze corporale kakkers, gespeeld door de mannen van Jiskefet mogen natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje.
Tja en Van Binsbergen, Kerstens & Kamphuijs maakten wat mee in hun huis…
2. Regina George uit Mean Girls
Wel een wat meer Amerikaanse highschool kakster, maar deze Queen Bee was frontvrouw van ‘The Plastics’ uit Mean Girl. Duidelijk de kakkers van de school…
3. Carlton Banks uit The Fresh Prince
Ook eentje om niet te vergeten. In tegenstelling tot z’n neef Will, was Carlton, tevens een redelijke nerd, definitief eentje om niet te vergeten.
4. Echte Gooische Meisjes…
“Mijn vader zegt altijd, beter verwend dan verwaarloosd” en daar laten we het bij…
5. Jort Kelder
Half lang haar, hemdje, felgekleurde broeken, kakkerig accent en last but not least: brettels! Je zou bijna zeggen, dat Jort Kelder er eentje is en dat klopt dan ook! Hij was jarenlang hoofdredacteur van de Quote, dus dat past ook goed in het plaatje…
6. De kakkers uit Flodder
Je had natuurlijk een hoop kakkers in Zonnedeal, waar de familie Flodder ingetrokken was. Zo ook bij de tennisbaan… herken je de meeste rechtse ook nog? Ja idd, dat is Rolf Wouters…
7. Gert-Jan Dröge (en zijn gasten)
De enige echte society-watcher was natuurlijk Gert Jan Dröge. Voor zijn televisieprogramma Glamourland, bezocht deze raskakker meer dan eens andere bekende kakkers. Wellicht ben je nog bekend met de afsluiter: “Gaat het weer een beetje, meneer Dröge?”
Jouw herinneringen aan kakkers?
Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw ervaringen, of herinneringen met deze subcultuur en of je nog bekende typerende kakkers van televisie kent.
Laat het vooral weten in een reactie onderin.
Ben jij een kakker? Ben je daar trots op?
Kakker zijn is een keuze 🙂