Heb jij vroeger ook genoten van de avonturen die Paulus de Boskabouter beleefde, samen met al zijn vrienden uit het bos? Kabouters bestaan, daar twijfelen wij niet aan. En als zij echt bestaan, dan hopen wij dat ze zijn zoals de lieve kleine kabouter die ons hart stal als klein kind.
De karakters uit Paulus de Boskabouter
Waarschijnlijk zullen velen van de ietwat oudere generaties deze kleine kabouter nog wel kennen. Paulus de Boskabouter was dan ook erg populair.
Onze grote vriend gaat al enige jaren mee; hij verscheen voor het eerst als tekststripreeks in 1946 en werd getekend door Jean Dalieu (pseudoniem van Jan van Oort). Daarnaast verscheen Paulus de Boskabouter in boeken, op de radio en als televisieserie.
Met veel nostalgische gevoelens, duiken we weer terug in het leven van Paulus de Boskabouter.
Vrienden van Paulus:
- Oehoeboeroe: de wijze uil met moeilijk taalgebruik.
- Gregorius: Een gulzige das die niet vooruit te branden is. Kon jij hem altijd verstaan?
- Salomo: Een raaf die zichzelf nogal slim vindt. Zijn beste maatje is de wijze uil.
- Wipper: Een konijn dat altijd op de vlucht is voor Rein de vos.
- Poetepa en Moetema: Twee beren en de ouders van Poetepoet.
- Poetepoet: Een klein berenwelpje dat bij zijn ouders is weggelopen omdat hij een grote beer wilde zijn.
- Mol: Een mol die Paulus vaak helpt.
- Pluim: Een eekhoorn.
- Radboud: De sterke visotter die altijd klaarstaat om Paulus bij te staan als het spannend wordt.
- Dorus Bezem: Een huisbezem, een dommige goeierd die door morsen met levenswater tot leven is gekomen.
Vijanden van Paulus:
- Eucalypta: Een kwaadaardige heks en Paulus’ aartsvijandin, zijn nemesis.
- Krakras: Een door Eucalypta betoverde gemene kraai.
- Reintje: Een boosaardige vos, die vaak op andere dieren aast en soms met Eucalypta samenwerkt.
Paulus was om verschillende redenen leuk
Opgroeien zonder is een gemis, kinderen van nu komen flink tekort in de opvoeding. Wat zouden wij zijn zonder de wijze lessen van Paulus en zijn vrienden? Dat zal ook wel de reden dat dit kleine kereltje zo lang populair was. Maar wij vonden hem leuk vanwege andere redenen. En die liefde gaat ver terug.
1. De verhalen spraken ons aan
Het klinkt gek maar wij konden ons als kind goed verplaatsen in de karakters uit de vertellingen van Paulus de Kabouter. Wat zij meemaakten, beleefden wij ook. Een groep goede vrienden die elkaar helpt in moeilijkheden, mensen die dwarsliggen en anderen pesten, volwassen worden, jezelf mogen zijn.
Ieder onderwerp werd aangehaald en dat maakte het voor ons begrijpelijk. En wat is er nou leuker dan wonen in het bos en kunnen praten met dieren?
2. Wij leerden indirect meer over flora en fauna
Paulus de Boskabouter leerde ons veel over de natuur. Wat dieren bijvoorbeeld graag eten, wanneer zij slapen en waar, kortom wat hun gewoontes zijn. De dagelijkse routine van dieren werd uitgebreid besproken maar ook werd onze kennis over alles waar deze dieren mee in aanraking kwamen, vergroot. Maar ook leerden wij dat kabouters graag de pijp rookten. Paulus was nooit zonder. Dat roken was natuurlijk niet zo een wijze les. Wel was het handig om te weten dat uilen zoals de wijze Oehoeboeroe graag muizen lusten.
3. Paulus was avontuurlijk
Paulus ging geen avontuur uit de weg, hij was behulpzaam en je kon altijd op hem rekenen als er gevaar dreigde. Zo een vriend wil iedereen toch wel. Voor zo een klein manneke was het toch wel een toffe peer! Hij vocht tegen vossen, heksen.
Er was niets wat hem echt bang maakte. Ook al is iets eng, ook al gaat er wat mis, door Paulus en kompanen weten wij misschien nu hoe hiermee om te gaan.
4. Paulus de boskabouter hield van vriend en vijand
Als jij problemen had of in gevaar was, dan stond hij er geen seconde bij stil. Het maakte Paulus niet uit of je gemeen was, of niet lief. Ieder dier kreeg dezelfde behandeling. Wat was die Paulus toch een goedzak!
5. Spannende verhalen doen het altijd goed
Het leukste waren de spannende verhalen. Er was altijd iets gaande, wat zou er gebeuren? Welke vijand van Paulus zou zich nu weer misdragen? Of zou één van de vrienden iets geks doen, in gevaar komen en zou Paulus hem of haar weer moeten redden? Kabouters hebben niet zo een stoer imago, Paulus daarentegen wel.
6. Paulus was overal
Je kon niet om Paulus heen. Hij was te beluisteren op de radio, er werden strips in verschillende kranten en tijdschriften gepubliceerd, er kwamen boeken uit maar het was televisie wat hem ongekend populair maakte. Hoe hij eruit zag, veranderde wel een beetje maar het bleef dezelfde stoere Paulus de Boskabouter.
Je komt Paulus zelfs in Arnhem tegen, de stad van schrijver Jean Dulieu.
Bestaan kabouters nou wel of niet, dat is de vraag
Die vraag houdt ons nog steeds bezig. Zien wij ze niet of bestaan zij gewoonweg niet? Als ze bestaan, dan hopen wij ze ooit te ontmoeten en dat ze net als dit goedzakje zijn.
Wat zijn jouw herinneringen aan Paulus de Boskabouter? Deel ze in een reactie onderin!
01
Het Eiland quotes: 18 geniale uitspraken die je nog gebruikt