Had jij (al dan niet dankzij jouw ouders) ook een voorliefde voor allerlei Britse series? Deze series kwamen vaak op zowel Britse kanalen als op de Nederlandse zenders. Als kind kreeg je het dubbel voorgeschoteld.
Welke van deze serie kun je nu door jouw ouders niet meer uitstaan? Weet je trouwens dat de meeste Engelse series nog worden uitgezonden. Mocht je nog even willen nagenieten.
Britten hebben rare humor
Dat die Britten rare humor hebben dacht ik als kind dagelijks. Je had natuurlijk vroeger spannende televisieseries en zelfs onze eigen retro comedy’s, maar je tot slot had je ook die unieke, maar soms ook gekke Britse series.
Satire, sarcasme, zwaar overdreven personages en als klap op de vuurpijl was alles zo voorspelbaar.
Op onze pagina's staat ingevoegde media (YouTube, Pinterest, enz). Deze wordt niet getoond.
Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.
Keek jij naar die Britse series van vroeger?
Welke van onderstaande Engelse series ken je nog vroeger en welke vond jij het leukste of juist minst leuk om samen naar te kijken? Hebben we misschien nog een Britse serie over het hoofd gezien?
Deel je herinneringen aan deze Britse klassiekers uit ons televisieverleden in een reactie onderin!
Zeg eens eerlijk, kijk jij nog steeds soms stiekem even naar de herhalingen van deze Britse series van vroeger? Dit soort beelden staan in ieder geval voorgoed gegrift in je geheugen. Lekker hé?!
1. Are you being served?
In het Nederlands ook bekend als Wordt u al geholpen?, liep deze Engelse komedieserie van 1972 tot 1985. Grace Brothers is een warenhuis in Londen, waar van alles misgaat. Niet gek ook, alle personeelsleden lijken met andere dingen bezig te zijn dan met het verkopen van de producten. Hun persoonlijke leven overheerst alles.
Het warenhuis raakt langzaam in verval en dat betekent angstige tijden voor het personeel en erg hilarische manieren om de boel te redden. Schunnige grapjes waren trouwens heel normaal, alleen begreep ik die toen als kind nog niet.
2. The Benny Hill Show
Over schunnig en flauwe Engelse humor gesproken. Werd er eigenlijk gesproken in Benny Hill? Ik ken het eigenlijk alleen nog van de irritante liedjes. Blijkbaar vonden veel ouders deze korte stukjes met vunzige mannetjes heel erg leuk.
The Benny Hill Show kwam al aan het licht in 1955 en stond bekend om de korte slapstick sketches. Uiteraard geschreven en gespeeld door Mr. Benny Hill zelf. In de jaren 70 was de show één van meest bekeken programma’s in het VK. Ondanks het eerdere succes werd de show in 1989 gecanceled door de zender.
Misschien dat onze humor wat veranderd is, want ik weet eigenlijk nog steeds niet wat men hier vroeger zo ongelooflijk grappig aan vond. Vind je onderstaand filmpje niet heel flauw? En had ik al iets gezegd over die irritante liedjes?
3. Desmond’s
Ken je Desmond en Porkpie nog? In die tijd waren er weinig series over donkere mensen, maar het kwam gelukkig op gang. Desmond was anders dan de rest omdat het draaide om de werkplek van Desmond en dat hij terug wilde keren naar zijn geboorteland.
De Britse sitcom liep van 1989 tot 1994. Het was echt heel erg gericht op Londen en voor ons kids was het niet echt herkenbaar.
4. Fawlty Towers
Nog zo’n klassieker die wat meer is blijven hangen. Fawlty Towers met o.a. bedenkers en castleden John Cleese en Connie Booth liep van 1975 tot 1979, maar werd daarna nog vaak herhaald. Er waren maar 2 seizoenen met een totaal van 12 afleveringen. Ze hebben dus wel indruk gemaakt…
Zou jij in een hotel verblijven waar de manager, Basil Fawlty, zo vervelend is? Hij snauwt iedereen af en is totaal niet gastvriendelijk. En waarom lachten al die volwassenen om Manuel?
5. Bergerac
Detective Jim Bergerac met zijn complexe achtergrond, gespeeld door John Nettles, deed lekker wat hij zelf wilde op het eiland Jersey. Hij loste de gepleegde misdaad op zijn eigen manier op. Colombo was cooler, maar Bergerac kon er ook mee door. Onze ouders hadden misschien toch een beetje smaak.
De Britse crime drama serie liep van 1981 tot 1991 (in totaal 9 seizoenen) en omvatte 87 afleveringen.
6. ‘Allo ‘Allo!
Britten hebben heel duidelijk geen talenknobbel. Ze spreken alles verkeerd uit en het gekke is, zij spreken geen Duits en Frans maar gewoon Engels met een ondefinieerbaar accent. Allo Allo zat vol gekke figuren die vaak in herhaling vielen.
Deze Britse komedieserie, die tussen 1982 en 1992 werd opgenomen, draaide rond de Tweede Wereldoorlog. René Artois, de Franse café-eigenaar, gespeeld door de volledig Britse Gorden Kaye, is het centrale karakter in deze geweldige Britse komedieserie.
Allo Allo staat bekend als één van de succesvolste Britse komedieseries ooit. Van alle series is deze wellicht ook het meeste herhaald.
7. Blackadder
Rowan Atkinson kennen wij natuurlijk als Mr. Bean, de brabbelend miskleun die overal een knuffel nijn mee naartoe sleept. Hij heeft echter ook wat meer op zijn kerfstok. Mr. Bean was nog begrijpelijk, maar Blackadder was een serie die onze ouders wel hadden mogen overslaan.
Vooral het eerste seizoen zat vol met historische boring facts, maar daarom sloeg deze ook niet echt aan. De seizoenen erna waren gelukkig wat leuker.
8. Dempsey and Makepeace
Dit politie duo was toch best cool, dat geven wij eerlijk toe. Wist je dat ze in het echt ook een stel waren. Ze hebben zelfs een zoon samen. Vroeger wilde ik wel bij Scotland Yard horen. Deed jij ze ook na?
9. It Ain’t Half Hot Mum
Birma, de Tweede Wereldoorlog, was waar de serie ‘Oh moeder, wat is het heet’ zich afspeelde. Een niet zo heldhaftig groepje toneelspelers wordt naar het front gestuurd om de soldaten op te vrolijken en moed te geven voor de strijd. Wat ze geven, is onduidelijk en of het hielp al helemaal niet.
Wij kinderen weten alleen nog dat er een enorme schreeuwlelijk in de serie speelde die de hele tijd lovely boys zei. Waarom eigenlijk? Was het geschreeuw nodig?
10. Keeping up appearances
Bucket of Bouqet? Hoe noem jij deze posh lady of the house? En wie heeft ooit haar zoon Sheridan ontmoet? Het schijnt een fantastische kerel te zijn. Wat zou jij doen als jouw buurvrouw zo een stem had? Verhuizen misschien?
En was die Chinese takeaway zó grappig dat het iedere keer moest worden herhaald? Weer dat herhalen. Daar hielden die Britten wel van.
11. The young ones
Vieze, ranzige mannen die samenwonen en eigenlijk niets doen. Dat was de Young Ones. Ze studeerden wel, maar daar zag je weinig van terug in de serie. Welke van de 4 vond jij de mafste? En waarom werd alles opgelost met geweld? En hoezo die band iedere keer ertussendoor?
Zo veel vragen… Wij snappen deze serie duidelijk niet. Jij wel?
12. Absolutely Fabulous
Er is eentje in de lijst die wij wel begrepen. Die wel hilarisch was, ondanks de vele herhalingen en grapjes die wij toen niet begrepen. 2 dronken vrouwen die nog leven in de flower power tijd, seksuele revolutie en vrijheid blijheid DARLING!
Zo een moeilijke plot was het niet. Welke van de 2 dames was jouw favoriet? Edina of Patsy?
13. George and Mildred
Van asociaal duo naar man en vrouwlief George and Mildred die ook nogal opvallende verschijningen zijn. Mildred is niet moeders mooiste maar wel ontzettend lief, George is simpelweg een rare snoeshaan die anderen, zoals de buurman, goed weet te irriteren.
Terugkerend thema, weer dat herhalen, is dat George iets doms doet, Mildred voor schut zet en zij de boel weer moet sussen. En geld, oh wat houdt George van geld. Alleen heeft hij er zeer weinig van en dat probeert hij met quick wins aan te vullen, wat hem nooit lukt.
Was dit ook jouw favoriete intro van de serie?
Of toch deze waar George Mildred achterlaat?
Jouw favoriete Britse series?
Welke van deze Britse series kan jij nu dromen of misschien zelfs door je ouder niet meer uitstaan? Of zijn ze allemaal even erg?
Laat het ons weten in een reactie onderin. Wij horen het graag!
Dad’s Army. Daar komen de schutters.
Dit was super leuke uitzendingen!!!!!
The Young Ones was een serie voor minderbegaafden. Ach ja, voor ieder wat wils zeker?
Verder nog Miss Marple, Poirot, Inspector Morse,… en vele andere.
Duidelijk een artikel dat door een millenial is geschreven. Als je niet begrijpt hoe knap en innovatief the young ones is gemaakt.. tsja. En je werkelijk afvraagtvwaarom de sergeant majoor zo schreeuwt heeft nooit in dienst gezeten en zeker nooit engelse soldaten gezien. Abfab hilarisch. Kortom tv van een ander formaat. Niet het videoland genre waar de auteur mee dweept.
Heel veel kijk ik nog steeds, dvd’s van gekocht en vhs banden, gelukkig nog steeds 2 videorecorder en dvd spelers.
Ze worden gelukkig bij de zender ‘ONS’uitgezonden