Sinds maart 1999 – de première van het eerste deel van The Matrix – vragen veel mensen zich af welke pil ze moeten nemen; de rode of de blauwe. De rode sleurt je in een akelige waarheid, terwijl de blauwe je huidige relatief onbekommerde bestaan in stand houdt.
The Matrix, de film
In The Matrix speelt Keanu Reeves de rol van Neo. Hij neemt de rode pil en raakt daardoor verwikkeld in een reeks duizelingwekkende en hallucinerende gevechten tegen types die een groot computernetwerk verdedigen. Dat netwerk is The Matrix.
Ook al ben je je daar niet van bewust, jouw hele leven speelt zich in The Matrix af. Van wieg tot graf. Alles wat je kent, is een illusie. Je leeft in cyberspace…
De film is echte jaren 90 filmklassieker en inmiddels onderdeel van een hele filmserie. Niet alleen vanwege het pakkende verhaal, maar ook door de spectaculaire regie van de Wachowski’s. Je ziet kogels vertraagd door de lucht vliegen terwijl Neo ze ontwijkt. Alle actie ziet eruit als gewelddadig ballet. Vandaar dat de film goed is voor vier Oscars.
Op onze pagina's staat ingevoegde media (YouTube, Pinterest, enz). Deze wordt niet getoond.
Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.
Naast Keanu Reeves spelen Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss belangrijke rollen als Morpheus en Trinity. Dat zijn de twee belangrijkste bondgenoten van Neo. Hugo Weaving speelt agent Smith. In feite is hij een antivirusprogramma.
De Matrix filosofie
Het idee dat de hele leefwereld een illusie is, bestaat al heel lang. De Griekse filosoof Plato schreef er al ver voor Christus een verhaal over, dat nu nog steeds bekendheid geniet; de allegorie van de grot. Daarin leven gevangenen in een grot, vastgeketend met hun rug naar de uitgang.
Ze zien enkel de schaduwen op de rotswand en beschouwen die als realiteit. Het blijkt onmogelijk hen te overtuigen van een andere werkelijkheid buiten de schaduwen op de rotswand.
Het verhaal van The Matrix
In The Matrix maakt Neo wel de overstap naar de andere realiteit. Het is even wennen voor hem, maar na verloop van tijd lijkt het erop dat hij The One is. In dat geval kan hij de hele wereld in The Matrix – onze werkelijkheid – naar zijn hand zetten.
Het onmogelijke wordt mogelijk. Neo vertraagt de tijd en vliegt in het rond. Deze superkrachten helpen hem onder andere goed om het hoofd te bieden aan Agent Smith, de slechterik van het verhaal.
15 verborgen feiten over The Matrix
Vind je het verhaal van The Matrix verwarrend? Bereid je dan voor op nog meer verwarring, want hieronder staan 15 feiten die je hele beleving bij de jaren 90 film nog meer overhoop gaan gooien.
1. Hoe het allemaal begon
De Wachowski ’s zaten in hun krappe appartement in Chicago met uitzicht op een bakstenen muur. Daar vroegen zij zich af hoe het toch kwam dat er zo weinig ideeën achter actiefilms zaten en dat er zo weinig actie zat in films met een idee.
Kun je nagaan hoeveel inspiratie je kunt halen uit een saai uitzicht!
2. Will Smith was bijna Neo
Keanu Reeves was niet de eerste keuze voor de rol van Neo. Naar verluidt weigerden Tom Cruise, Leonardo DiCaprio en Nicolas Cage. Hetzelfde gold voor Will Smith. Hij gaf prioriteit aan de opname van de film Wild Wild West.
Later gaf Smith tijdens een interview toe dat hij de rol nooit zo goed had kunnen spelen als Keanu Reeves. Sterker nog; dat hij de film verknoeid zou hebben …
3. The Matrix is een stripboek
Lana en Lilly Wachowski bedachten het verhaal van The Matrix in eerste instantie als een comic. Beide cineasten schreven verhalen voor Marvel en hadden nog niet gedacht aan een film. Die comic verscheen na de film alsnog, onder hun oude namen, Larry en Andy Wachowski.
4. Weinig tekst, (relatief) veel vragen
In de eerste 45 minuten van de film heeft Keanu Reeves relatief weinig te zeggen: 80 zinnen om precies te zien. Van deze beperkte uitlating, bestaan 44 (dus meer dan helft) uit vragen…
5. De stad in The Matrix is Sydney
Om kosten te sparen namen de Wachowski ’s de film op in Australië en niet in de Verenigde Staten. De straatnamen die in The Matrix voorkomen verwijzen naar locatie ’s in Chicago, want dat is de stad waar de regisseurs zijn opgegroeid.
Herken jij het Metcentre in Sydney?
Hier nog een bekend gebouw, in het echt de Colonial State Bank Centre:
6. De Wachowski ’s waren niet de beoogde regisseurs
Filmmaatschappij Warner Brothers zag het aanvankelijk niet zitten dat de Wachowski ’s The Matrix gingen regisseren. Het duo zag zichzelf daarentegen als zeer geschikt. Daarom maakten ze in 1996 de film Bound. Daarmee lieten ze zien wat ze konden.
Die film bleek goed genoeg om Warner Brothers over de streep te helpen. Wie er nu goed naar kijkt, kan er al enkele premature aspecten van The Matrix in zien.
7. De choreograaf van de vechtscènes
De Wachowski’s waren bijzonder onder de indruk van de vechtscènes in de film Fist of Legend. Vandaar dat ze choreograaf Yuen Woo-ping hebben geëngageerd voor The Matrix.
Ben je benieuwd naar nog meer bijzondere feiten rond The Matrix? Bijvoorbeeld over wat voor een vreemdsoortig huiswerk de acteurs kregen en welke cijfers als een rode draad door de film lopen.
8. Laurence Fishburne is niet Samuel L. Jackson (en vice versa)
Voordat Laurence Fishburne de rol in The Matrix accepteerde had Samuel L. Jackson hem al geweigerd. Jackson ken je misschien nog wel uit Pulp Fiction. Laat dat nou een rol zijn die Fishburne eerst heeft afgeslagen. En om het nog gekker te maken; sommige mensen weten het verschil tussen deze twee acteurs niet eens.
9. Vallen als Wile E. Coyote
Als Neo leert vliegen in The Matrix maakt hij een enorme val. Als je denkt dat de Wachowski ’s daar een diep filosofische gedachte achter hadden heb je het mis. Ze lieten zich gewoon inspireren door Wile E. Coyote van Roadrunner. Miep miep!
10. Geheime cijfers
Cijfers spelen een belangrijke rol in The Matrix. De vallende code met groene cijfers is iconisch. Maar weet jij welke cijfers het belangrijkst zijn in de film? Als je erop gaat letten valt het je direct op; Neo staat namelijk voor One en Trinity voor drie. Dus …
11. The Matrix is groen
Ook zonder de vallende code is groen een dominante kleur in de film. Dat is niet toevallig. Er zit een groen filter over de hele film. Dat geeft dat speciale buitenaardse sfeertje. Ben je benieuwd hoe het er zonder al dat groen uitziet? Nou … Gewoontjes.
12. Het huiswerk
De acteurs van The Matrix kregen de opdracht het boek Simulacres et simulation uit 1981 te lezen. Schrijver is de Franse filosoof, socioloog en mediawetenschapper Jean Baudrillard. Hij stelt dat mensen hun wereldbeeld creëren aan de hand van beelden die zij in de media zien.
Op die manier ontstaat er volgens hem een situatie waarin steeds minder waarheid gaat bestaan, doordat mensen de waarheid zelf creëren.
Het boek is zelfs even zichtbaar in de film. Desondanks distantieerde Baudrillard zich ervan. Een verzoek om mee te werken aan de eerste twee sequels (The Matrix Reloaded & The Matrix Revolutions) wees hij af.
De belangrijkste reden was dat hij de scheidslijn tussen de simulatie – The Matrix – en de echte wereld in de film te duidelijk vond, terwijl zijn werk gaat over de verwevenheid tussen die twee werelden. In zijn visie bestaat er geen onderscheid meer tussen werkelijkheid en simulatie.
13. De onverkrijgbare zonnebrillen
Wist jij waar je de zonnebrillen uit The Matrix kon kopen? Waarschijnlijk niet! Die handel kwam namelijk pas op gang na de twee vervolgfilms. Tot die tijd waren het exclusieve ontwerpen van Blinde die alleen in de film te zien waren.
14. De shoot out is (bijna) echt
Ken je schietpartij in de ontvangstruimte nog? Dat is één van de spectaculairste scènes van de film. Het heeft tien dagen geduurd om die te filmen. Alle explosies en kogelinslagen in dat deel zijn echt nagebootst; er zijn geen digitale effecten aan toegevoegd. Zoiets zou tegenwoordig ondenkbaar zijn.
15. De kogellimbo
En dan weet je vast ook nog hoe Neo als een limbodanser kogels ontwijkt. Ook dat was een heel karwei om vast te leggen. Honderden fotocamera’s en twee filmcamera’s waren ervoor nodig. De beelden zijn uiteindelijk stuk voor stuk aan elkaar geplakt volgens een filmtechniek die speciaal voor The Matrix is ontwikkeld.
Meer Matrix geheimen?
Zie jij nog meer filosofische verbanden dan hierboven staan vermeld? Heb jij alle delen een keer achter elkaar bekeken? Heb jij nog bijzondere weetjes toe te voegen? Heb je spijt dat je de blauwe pil hebt genomen? Vind je het vierde deel – The Matrix Resurrections – dat in 2021 is uitgekomen helemaal geweldig? Of juist niet?
Aarzel niet en laat het weten met een reactie onderin.
01
13 onwijs hippe kledingmerken uit de jaren 90