Het grootste deel van de jaren 80 hadden we op televisie alleen de netten Nederland 1 en 2. Op woensdagmiddag had je de Kinderbios en later ook de Minibios, waarin een selectie van kinderprogramma’s te zien was.
Sommige waren leuk, andere minder, maar kijken deden we toch wel!
Kinderprogramma’s uit de jaren 80
Hoe leuk (of niet leuk) de kinderprogramma’s ook waren, kijken deed je inderdaad wel, want:
- We waren blij dat we tv mochten kijken
- Er was niets anders
- We hadden geen afstandsbediening om te zappen, dus we moesten naar de televisie lopen…
Het is nauwelijks voor te stellen met alle kanalen die we nu tot onze beschikking hebben, maar ouders twijfelden destijds over het uitbreiden naar Nederland 3 en Belgische zenders ‘want straks zitten kinderen de hele dag voor de televisie!
Herinner jij je deze tekenfilms uit de jaren 80 nog?
Er zijn van die kinderseries die je bijblijven. Soms herinner je je nog flarden van de begintune, een stukje van een verhaallijn, of een figuurtje uit de serie. En als je dan rondvraagt over ‘die serie met die blauwe haai met die hoed op’ kan niemand zich het programma nog herinneren. Frustrerend!
Op onze pagina's staat ingevoegde media (YouTube, Pinterest, enz). Deze wordt niet getoond.
Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.
Gelukkig is er YouTube waar je veel van jouw favoriete oude series kan terugvinden. En waar je in een konijnenhol terechtkomt van allerlei andere series die je zelf eigenlijk ook vergeten was. We hebben er een lijstje van gemaakt. Ontdek de vergeten tekenfilmseries uit de jaren 80!
Genieten maar!
1. Slakkie en Puntmuts
In dit kinderprogramma volgden we de avonturen van een slak en een kabouter, die niet altijd even handig waren. De stemmen die je hoort zijn van Burny Bos en Wieteke van Dort. De Tsjechoslowaakse serie was vanaf 1981 te zien in Nederland.
Er zijn 100 afleveringen van gemaakt. Wat we leerden van Slakkie en Puntmuts? Dingen waar je je hele leven iets aan hebt zoals dat je van het eten van ijspegels ziek kan worden, maar dat dat snel opgelost is als de zon een kop thee voor je zet!
2. La Linea
Hoe creatief moet je zijn om een serie tekenfilms te maken over een figuurtje dat leeft in een wereld die maar uit één lijn bestaat? De Italiaanse tekenaar Osvaldo Cavandoli deed het voor zijn serie La Linea.
De hoofdpersoon is eigenlijk een silhouet dat onderdeel uitmaakt van een lijn die wordt getrokken door een mysterieuze hand. De hoofdpersoon praat met die hand in een onverstaanbaar gebrabbel. Wist je trouwens dat deze stem, van Carlo Bonomi, ook te horen is in de serie Pingu? Er werden van 1971 tot 1986 90 afleveringen van La Linea gemaakt en de serie werd uitgezonden in 40 landen.
Gigi d’Agostino maakte in de jaren 90 een video in dezelfde stijl voor zijn versie van ‘The Riddle’:
3. Jem
‘Jem is my name, no one else is the same, Jem is my name!’ Jem is een serie over Jerrica Benton, directeur van Starlight Records, die dankzij haar speciale oorbellen kan veranderen in rock chic Jem. Jem en haar band The Holograms nemen het op tegen een andere band, The Misfits.
In het programma zijn regelmatig liedjes van de bands te zien in dezelfde stijl als destijds op MTV, met de naam van de artiest en de titel van het nummer onder in beeld. Er werden van 1985 tot 1988 65 afleveringen gemaakt.
Had jij ook alle Jem poppen?
4. SuperTed
SuperTed is geen gewone beer, dat ontdekken we al direct in het intro van deze serie. Gedumpt door de fabriek omdat hij niet aan hun eisen voldoet, belandt teddybeer Ted ergens in de opslag. Gelukkig komt er een ruimteschip langs en wordt Ted door ruimtewezen Stippie met kosmische sterrenstof tot leven gewekt.
Hij wordt meegenomen naar een magische wolk waar hij van Moeder Natuur bovennatuurlijke krachten krijgt. Die zet hij in om anderen in nood te helpen. Daarbij wordt hij vaak tegengewerkt door cowboy Wildwest Jack, Bolle en Botweg. SuperTed werd oorspronkelijk bedacht door animator Mike Young om zijn zoon te helpen die bang in het donker was. Er zijn van 1983 tot 1986 36 afleveringen gemaakt.
5. Nathalie
Ken je Nathalie nog? Het verhaal van Nathalie is eigenlijk super zielig. De vader van de Finse Nathalie is overleden en haar moeder werkt bij een rijke baron. De baron verhuist naar Zwitserland en haar moeder gaat mee om geld te verdienen.
Nathalie blijft met haar hondje Bukkie achter bij haar opa en oma, helpt op de boerderij en gaat later bij een andere boer werken om geld te verdienen voor haar opa en oma. Samen met haar vriendjes Tim en Mario maakt ze allerlei avonturen mee. De Japanse serie uit 1984 was in 1987 en 1988 bij ons op televisie te zien.
6. De Moestuin
‘Kijk eens een Chinese kool, de tomaat en de citroen en de aardappel is ook van de partij…’ Geen tekenfilm maar toch in het lijstje omdat dit ook echt zo’n vergeten serie is. De Moestuin gaat ook letterlijk over ‘vergeten groenten’: In een groentewinkel zit een ui te huilen in een hoekje.
Samen met andere afgekeurde groenten ontsnapt hij via het kattenluikje. Ze vinden een moestuin waar ze met z’n allen gaan wonen. Van een oude gieter, een schoen etc. worden leuke huisjes gemaakt. Er werden tussen 1980 en 1982 52 afleveringen van 10 minuten gemaakt van De Moestuin. Kijk naar dit kort stukje en je bent weer helemaal mee!
7. The Ant and the Aardvark
Aardvarken, een karakter in afleveringen van The Pink Panther, was zo populair dat hij zijn eigen serie kreeg! Als kijkers zijn we getuigen van zijn pogingen om de rode mier Charlie te pakken te krijgen, waarbij hij zijn snuit als een soort stofzuiger inzet.
Aangezien er 17 afleveringen gemaakt zijn van 1969 tot 1971 kunnen we alvast verklappen dat het Aardvark niet zo goed lukt om Charlie de mier te vangen…
Charlie is trouwens niet de enige mier waarover een tekenfilmserie is gemaakt… Kijk maar eens hieronder. Daar vind je ook een tekenfilm over een haai met een bolhoed, een spin die onder water woont en nog veel meer!
8. Emilie
Ken je Emilie nog? Emilie heeft een rood mutsje op en een rood jasje. Ze heeft een broer, Stefan en klein babyzusje, Liesje. Ook heeft ze een egel die Arthur heet.
De serie is oorspronkelijk Frans (Émilie) en in de jaren 70 bedacht door schrijfster en illustrator Domitille de Pressensé, die destijds nog op de kunstacademie zat. De stemmen zijn van Marijke Merckens, Arnold Gelderman en ook Aart Staartjes is in de serie te horen. Er zijn 78 afleveringen van gemaakt.
9. De Familie Robinson
Sanne woont met haar familie in Zwitserland. Haar vader is dokter. Op een gegeven moment wordt de familie gevraagd naar Australië te gaan omdat daar een tekort is aan artsen. Onderweg lijden ze schipbreuk en komen ze op een eiland terecht.
De Familie Robinson was een spannend vervolgverhaal waarvoor we iedere week voor de buis zaten. De serie uit 1981 was in Nederland van 1985 tot 1986 te zien. Je hoort o.a. de stemmen van Tamar Baruch en Vivian Boelen. Herbekijk de intro van De Familie Robinson en voel nostalgische vlinders!
10. Sindbad
Sindbad, Sindbad, Sindbad de zeeman uit Bagdad! Sindbad (zijn naam wordt ook gespeld als Sinbad) nam ons mee op reis naar de wereld van 1001 nachten. Hij haalt regelmatig kattenkwaad uit met zijn vriend Hassan.
Maar hij wil meer ontdekken van de wereld en sluipt samen met zijn pratende Beo Sheila aan boord van het schip van zijn oom. De serie is in Japan gemaakt van 1975 tot 1976 en was begin jaren 80 bij ons te zien. In de jaren 90 werd de serie herhaald op Kindernet.
11. Misterjaw
In Misterjaw volgen we Catfish & Shark. De haai heeft een hoge zwarte hoed, paars vestje en zwart strikje om en zijn groene side-kick Catfish draagt een bruin hoedje. De haai met Duits accent laat regelmatig mensen schrikken door uit het water te springen en heel hard ‘Gotcha!’ te roepen.
Voor de muziek werd een variatie op de muziek van de film Jaws gebruikt, die film was een jaar eerder uitgekomen. Er zijn vanaf 1976 34 afleveringen van Misterjaw gemaakt.
12. Waterspin, Wonderspin
Waterspin, Wonderspin was in de jaren ‘90 te zien op Telekids, maar de Hongaarse serie werd van 1976 tot 1985 gemaakt. In de serie volgen we Waterspin die niet alleen onder water leeft maar ook op het land.
Hij heeft allerlei insecten als vrienden. Het intro van Waterspin, Wonderspin blijft echt enorm in je hoofd zitten, dus je bent gewaarschuwd 🙂
13. Er was eens… Het Leven
In de jaren 80 hadden we geen internet en dus ook geen YouTube. Daarom waren de filmpjes van ‘Er was eens…’ zo fijn. We hoefden geen biologieboeken te halen in de bieb want in iedere aflevering werd duidelijk uitgelegd hoe het lichaam werkte!
Van bloed tot zenuwen en van het gebit tot het immuunsysteem, alles kwam voorbij.
Er was ook een serie over De Mens (1978) en over De Ruimte (1982). Je kunt de serie nog steeds bekijken, op YouTube en inmiddels ook op Netflix. Moet je je wel even door het intro van bijna twee minuten heen worstelen…
14. Candy Candy
De kans dat je deze serie vergeten bent is eigenlijk niet zo groot. Want wat een dramatisch verhaal was dit! Candy is te vondeling gelegd en wordt tegelijkertijd met een ander meisje, Annie, gevonden. Ze groeien op in het weeshuis en zijn goede vriendinnen totdat Annie geadopteerd wordt.
Candy blijft verdrietig en alleen achter maar ontmoet al snel daarna de knappe Anthony. Zij wordt verliefd op hem en hij ook op haar. Hij vernoemt zelfs zijn mooiste zelfgekweekte roos naar haar. Het leven lacht Candy toe, maar tijdens een romantisch tochtje op hun paarden verongelukt Anthony. Candy is opnieuw ontroostbaar… En wij ook. Hier die onvergetelijke scène van het ongeluk:
‘Morgen is weer een nieuwe dag, wat een heerlijk avontuur…’ Kun jij de eindtune van Candy Candy ook nog woord voor woord meezingen?
15. Ferdy de Mier
‘Wat zie ik daar, zijn mijn vriendjes in gevaar? Zit het bos vol boze beesten? Of je huis vol gekke geesten? Ferdy, Ferdy Ferdinand!’ Laten we vrolijk afsluiten met de blije mier Ferdy. Met zijn vrienden Ozo de houtworm, Kevert de kever en Alfons Spek maakt Ferdy van alles mee.
En dan is hij ook nog eens verliefd op lieveheersbeestje Lievelijn. De tekenfilm is gebaseerd op ‘Ferda Mravenec’, een stripfiguur bedacht door de Tsjechoslowaakse schrijver en illustrator Ondřej Sekora, die al in 1933 een krantenstrip over de mier met zijn gestippelde sjaal maakte. Van 1984 tot 1985 zijn er 52 afleveringen gemaakt.
Jouw favoriete tekenfilms
En? Zaten er veel series tussen die jij vergeten was? Als je eenmaal begint met zoeken komen er steeds meer herinneringen naar boven. Wat waren jouw favoriete series uit de jaren 80? Laat het weten in de reacties!
“1-2-3 daar is Emilie, wat een leuk gezichtje heeft die… Elke dag in bad is ze bloot. En haar jurk en mutsje zijn rood.”
Candy: “wie weet wie weet zie je de prins, als hij de heuvel op klimt, ja hij roept je, luister goed naar hem, Candy kleeeeiiiiiiiin!”
Geweldig, idioot dat je dat nu nog steeds mee kan zingen! 😀
Van de niet-tekenfilm programma’s maakte Silas veel indruk op me en Ravioli en Hals über Kopf bij de VPRO dacht ik waren gewoon grappig.
Dommel, Maple Town en Thundercats zijn ook klassiekers. Geweldige tijd…zucht!
De freggels, vrouwtje theelepel, de snorkels, Nils Holgerson,
Ik mis: boes,Annemarie, David de kabouter,foofur, jody en het hertenjong. De bluffers, ninja turtle, GI Joe, en zo zullen er nog wel meer zijn.
Ik mis Johan en Pirrewiet…
Ant and aardvark??????
Wat leuk om terug te zien! Dank je wel!
Mask
Er was eens …. staat op netflix ?
Ovide en zijn vriendjes, david de kabouter
Foofer, he-man, boes boes, GI-joe